Název

Kvíčaly

Popis

Na zahradu se mi nastěhovaly kvíčaly. Ptáčata roztomilá, leč rozeřvanější než já. a tak uvažuji, jak se k nim postavit. Připadl jsem na několik variant:

Pečené kvíčaly
Suroviny:
10 kg kvíčaly 120 g sádla 10 kuliček jalovce 200 g slaniny 40 g másla 1 ks cibule 5 kuliček pepře 4 lžíce červeného vína masový vývar
Příprava:
Kvíčaly (nenecháváme uležet) oškubeme, opálíme, vykucháme, vypláchneme, hlavičky a nožičky očistíme a zbavíme drápků.
Poté maso osolíme, do každé kvíčaly dáme po zrnku jalovce a trošku másla. Celé je zabalíme do slaniny nakrájené na tenké plátky a obvážeme nití.
Na sádle osmažíme pepř a na plátky nakrájenou cibuli. Přidáme kvíčaly, zalijeme je vývarem a pečeme asi čtvrt hodiny. Poté je obrátíme a pečeme dorůžova.
Upečené kvíčaly vyndáme, šťávu zalijeme červeným vínem a případně ještě troškou vývaru, povaříme a prolisujeme.

Pak je tu ještě alternativa:
Kvíčala obecná
Kvíčala obecná patří do čeledi drozdovitých ptáků. Nejchutnější maso má kvíčala, která se živí jalovcem, jeřabinami nebo hrozny vína. Kvíčalu nenecháváme odležet. Musíme ji tepelně upravit ihned. V měsící říjnu a listopadu je nejchutnější. Oškubanou kvíčalu opálíme, vyvrhneme a opláchneme. Stojáčky opaříme, drápky odsekneme a spodní část zobáčku odstraníme. Z hlavičky stáhneme kůži, oči vyloupneme a pak kvíčalu svážeme (drezírujeme).
U drobné zvěře pernaté ponecháváme po oškubání často u trupu hlavičku a stojáčky neboli nožky. V tom případě z hlavičky vykrojíme oči a odstraníme spodní část zobáčku, podkrčí a vole. Stojáčky (nožky) nezkracujeme, pouze z nich odsekneme drápky a kartáčkem dobře opereme.
U kvíčal rovněž stojáčky v kloubu ohneme zpět a založíme je za stehýnka. Jeden stehenní kloub prostrčíme mezerou, vzniklou pod druhým stehenním kloubem ohnutím stojáčku, a na kloub nasadíme hlavičku dutinami vzniklými po vyjmutí očí. Tím jsme dali kvíčalám charakteristický vzhled, v jakém se mají tepelně upravovat a podávat.
Pernatou zvěř obalujeme slaninou proto, abychom její maso během tepelné úpravy uchránili před přílišným vysušením.
Nejchutnější jsou kvíčaly pečené, můžeme je však také dusit. Jedna kvíčala váží přibližně 8 dkg.

A svoje kouzlo má i poslední řešení:
Nádívka do kvíčal
Oškubané opálené kvíčaly (hlavy jim neškubeme). Necháme jim peří na hlavě. Nad ohněm opálíme, vykucháme. Očištěné vnitřnosti, to jest žalůdek, srdce, játýrka, v omastku podlejte, do měkka udusíme a nakrájíme. Do mísky dáme mleté uzené slaniny i kousek vepřového mletého masa. Mletá telecí játra. V omastku zapěněnou sekanou cibuli a zelenou petržel. Nějaká vejce hodně utřeme. Přidáme důšené rýže anebo močené a vymačkané žemle. Osolíme, opepříme, oříškem okořeníme a přidáme ty dušené krájené vnitřnosti. Kvíčaly protáhneme krájenou úzenou slaninou. Nasolíme a nadíjeme tou nádívkou. Můžeme i důšené houby se zeleným hráškem důšeným do ní přidat. Zašijeme nožičky přes sebe, hlavičkou otočíme k voleti, protáhneme špejlí a nožky též svážeme. Prsíčky dolu dáme. Můžeme je obalit celé na lístky krájenou uzenou slaninou. Nití dobře přivázat. Na másle skrájenou cibuli, citronovou kůrou, celým pepřem, pečeme a pilně poléváme i obracíme. Takto upravené jsou znamenité. Fráter Jakub Mařík, kuchař. Klášter minoritů v Brně, 1905. Pro osobu se počítá 1 kvíčala.

Ale protože jsem starý truhlík, chodím se na ně jen dívat a mám radost z toho, jak se jim daří. A k jídlu si zase koupím něco trapně obyčejného.Třeba kuře nebo kousek vepřového... :-)

Období

Statistiky

  • 1 fotka
  • 6 se líbí

Kategorie a štítky

Nastavení

Nahlásit album
Slevy 25 % platí na všechny dárky z fotek. Vytvořte si z vašich fotek snadno fotoknihu, plakát, fotky na zeď a další fotoprodukty. Sleva platí po zadání kódu: Vajicka
S kódem: Vajicka Akce platí do 14. 4. 2024
Zjistit více

Vytvořte si fotodárky

Z alb a fotek na Rajčeti nebo i z disku počítače si můžete snadno a rychle vytvořit různé fotodárky pro sebe nebo své přátele.

Reklama

Pokračujte v prohlížení

Jestli se vám album líbí…

Přihlásit se na Rajče Prohlédnout znovu
Spustit prezentaci Zastavit
TIPZměny uložíte také pokračováním na další fotku či video a zrušíte je klávesou ESC.
Přidejte do popisu štítky (např. #svatba #cestování) a fotku či video tak objeví více lidí.
Kvíčaly
Komentáře Přidat